Meteen naar de inhoud

Prednison: vriend of vijand?

  • door

Eén van mijn cliënten slikt al een paar jaar Prednison. Dat is soms echt het beste in bepaalde situaties. Maar in ook heel veel gevallen, lijkt prednison meer kwaad dan goed te doen. Het wordt bijvoorbeeld vaak voorgeschreven als een ontstekingsremmer bij auto-immuunziektes. Het onderdrukt je immuunsysteem en dus ook je ontsteking, waardoor je pijnklachten afnemen. Klinkt goed toch? Maar er wordt dan dus niet gekeken wat die ontsteking heeft veroorzaakt.

En wat mij wellicht nog meer raakt (dan alleen niet naar de oorzaak van je kwaal kijken), is wat die prednison allemaal nog meer doet met je lijf. Hier een paar voorbeelden: het onderdrukt je immuunsysteem, dus je afweer op allerlei vlakken doet het dus ook niet zo goed. Je krijgt dus vaker infecties, wordt makkelijker verkouden en wondjes herstellen minder goed en minder snel (in de bijwerkingen staat o.a.: “De kans op infectie zoals griep, bronchitis, long- of blaasontsteking, of wondroos wordt iets groter door het gebruik van prednison”). Ik vind het nogal wat.

Daarnaast verhoogt prednison je bloedsuikergehalte: één van de grootse veroorzaker van insulineresistentie en diabetes (diabetes staat ook als mogelijk risico vermeld in de bijsluiter). Staar en glaucoom, die ook als mogelijke bijwerkingen vermeld staan, zijn hier een rechtstreeks gevolg van. En een hoge bloedsuikerspiegel zelf verhoogt weer de ontstekingsactiviteit in je lijf. En was dat nou nèt niet de reden om de prednison te nemen?

Ook zorgt prednison dat je veel meer honger krijgt, vooral lekkere trek en inde handleiding staat dan: Uw eetlust kan sterk toenemen, probeer hieraan niet toe te geven.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Dat is al moeilijk zat zonder extra lekkere trek. En die trek die je dan krijgt, is niet in gezond eten, maar veel meer in junkfood, wat op zichzelf ook weer ontstekingsbevorderend werkt.  Duidelijk geval van “van de wal in de sloot” worden geholpen.  

De lijst met mogelijke bijwerkingen is nog veel langer (als ik ze allemaal langs ga, zit je nog wel even dus dat doe ik niet). Maar nog een paar dan: “het oplopen van een botbreuk en het inzakken van wervels van de wervelkolom. Dit komt doordat de hoeveelheid kalk in de botten vermindert (osteoporose)”. Je bloeddruk kan stijgen, kans op slapeloosheid, nerveus en gejaagd gevoel en ga zo maar door.

Wat je jezelf altijd mag blijven afvragen bij het voorgeschreven krijgen van medicatie, is of het middel niet erger is dan de kwaal, én of er geen manieren zijn waarop de kwaal zelf aangepakt kan worden.

En écht, er zijn echt situaties waarin prednison wonderen doet (na transplantaties, ernstige allergische reacties etc), maar in heel veel andere gevallen zou ik je graag willen uitnodigen om te onderzoeken wat je aan de kwaal zelf zou kunnen doen.

Wil je over jouw klachten of medicijngebruik sparren*? Dat kan altijd. Boek een gratis Mo-meeting in en dan kijken we samen naar jouw specifieke situatie.

Volg je mij al op Facebook? Zo niet, klik dan hier: Vitality Coaching | Schiedam | Facebook

(* let wel: je mag nooit zomaar zelf stoppen met voorgeschreven medicatie zonder overleg met je behandelend arts)