Hi! Leuk je te ontmoeten! Ik ben Monique.

Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en dat zal altijd centraal staan in onze sessies. Maar wat is dan mijn verhaal? Nou, ik werkte al een tijd voor Unilever toen ik voor hen als expat in London aan de slag kon. Een fantastische tijd in een fantastische stad, maar na ruim een jaar intensief werk (het was een internationale job met veel vlieguren) werd ik ziek en was de oorzaak niet duidelijk.

De Engelse bedrijfsarts van Unilever nam me gelukkig serieus en daarna begon de lange weg van herstel. Door het lange ziek zijn (post viraal syndroom), was mijn schildklier van de leg geraakt en heeft het herstel ook op dat vlak nog heel lang geduurd. Dus de meeste mensen in mijn omgeving kenden mij lange tijd als een kwakkelaar. De energie was altijd beperkt en de dingen die ik had, waren nooit snel te fixen.

Maken al die ervaringen me nu dan een Vitality coach? Absoluut niet!

Daar zijn mijn werkervaringen als teamleider en al mijn vervolgopleidingen voor nodig geweest. Maar die gezondheidsperikelen maken wel dat ik de struggle van mijn cliënten heel goed herken. Je niet goed voelen, soms maar niet meer naar de arts gaan want hij zal toch wel niks vinden, afspraken alleen onder voorbehoud maken als je ze al maakt en noem maar op. Je bent toch bezig je leven om je klachten heen te bouwen.

Typisch Monique

$

Ik word heel zen word van zee en schelpen zoeken (mijn fijnste meditatievorm, stilzitten gaat nog niet zo goed!)

$

Ik heb fotografie als hobby en vooral als er water bij komt kijken en al helemaal als mijn kids erin zitten!

$

Ik hou heel erg van water (ook al is dat formeel niet mijn element)

$

Informeel blijkt mijn ding te zijn

$

Ik kan met 50 jaar oud eindelijk mijn quirkiness omarmen

$

Ik heb 3 keer in het buitenland gewoond en daardoor soms teveel met Engelse woorden smijt (die zijn vaak ook echt leuker, zoals “quirky”😊).

$

Ik word mega blij van een mooi biertje met bitterballen (jaaa, ik ben geen superfoodgoddess).

Waarom ik mezelf Vitality Warrior noem?

Ongelofelijk vond ik het, dat als een specialist niets kon vinden, dat dan vaak de conclusie was dat het tussen mijn oren zat. Terwijl als we iets wel leren met elke ontdekking in de wetenschap, is het hoe enorm weinig we nog maar weten over onze fysiologie en hoe deze interacteert met ons mentale welzijn.

Gelukkig zijn er hele nieuwe vakgebieden aan het opkomen die hier wel oog voor hebben, zoals de kPNI (de klinische Psycho Neuro Immunologie en voor de echte fans mag je er ook nog endocrinologie aan vast plakken 😊). Een mooi vakgebied waar ik zeker nog verder in zal duiken.

Maar wat mijn ervaringen me leerden (als ook de verhalen van anderen), is dat veel mensen gefrustreerd raken in de reguliere zorg en dat is enorm jammer. Onze medische kennis en medische zorg is nog nooit op zo’n hoog niveau geweest als dat het nu is.

Maar dat dat ook het geval is voor het aantal chronische zieken, geeft al wel aan dat daar een mismatch zit. En dan tel ik nog niet eens die mensen mee die wel chronische kwaaltjes hebben, zoals huidproblemen, slaapproblemen, energieproblemen, buikproblemen maar niet ziek genoeg zijn om onder “chronisch zieken” te vallen.

 

Blijkbaar is er dus geen goede fit tussen de reguliere gezondheidskennis en de behandeling van chronische kwalen.

We slikken en smeren van alles maar niets lijkt (blijvend) te helpen. Er komt gelukkig vanuit meerdere hoeken steeds meer oog voor leefstijlgeneeskunde als aanpak voor zowel preventie als de behandeling van diverse chronische aandoeningen.

Met leefstijlgeneeskunde krijgt je veel meer regie over je eigen gezondheid, kan je je vitaliteit enorm verbeteren en kan zelfs medicatiegebruik afnemen en zoals bij diabetes vaak zelfs worden stopgezet! Hoe mooi zou het zijn als binnen 5 jaar leefstijlgeneeskunde volledig geïmplementeerd zou zijn in de gezondheidszorg, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken tussen medicijnen of een gezonde leefstijl.

En juist dit, dat we zelf zoveel impact kunnen hebben en dit nog steeds geen common knowledge is, wil ik de wereld inbrengen, en daarom ben ik Vitality Warrior.

Ik wil pleiten voor een nieuwe kijk op gezondheid, waarbij we naar de hele mens kijken!

Want vooral daar zitten de knoppen waaraan we kunnen draaien met betrekking tot juist chronische klachten. En om het nog bonter te brengen: eigenlijk zouden we als eerste aan die knoppen moeten draaien voordat we naar een arts of specialist gaan. Want hoe fijn is het, dat je er zelf wat aan kan doen? Er kunnen veel meer mensen zich veel lekkerder, blijer en gezonder voelen en ik hoop daar met mijn eigen praktijk mijn steentje aan bij te kunnen dragen.

“Courage is knowing it might hurt and doing it anyway.

Stupidity is the same. And that’s why life is hard” 😊