In bijna alles wat met gezondheid te maken heeft, merk ik bij mezelf een enorme behoefte om te willen begrijpen hoe iets dan in elkaar zit of hoe het dan precies werkt. Naast dat ik dol ben op inzichten en ahaa-momenten, kan ik daardoor mijn gezonde gedrag veel beter vol houden en voelt het al veel minder als iets dat ik ‘vol moet houden’. En daardoor ervaar ik mijn lijf veel minder als iets dat in de weg zit, of als heel dwingend is in haar behoeftes (zoals: ik moet nu chocola!).

Een voorbeeldje: ik eet de laatste jaren een redelijk koolhydraatbeperkt dieet, eerst was dat om coronakilo’s kwijt te raken, later ook om meer energie te hebben. Het idee daarachter is dat je lichaam  in de gewenste vetverbrandingstand staat in plaats van in de minder gunstige suikerverbranding. In het begin vond ik dat maar taai, dat “dieet”: moest ik dan echt ‘dag’ zeggen tegen mijn favoriete aardappel, mijn broodje van Vlaamsch Broodhuis, en hoe kan ik dan verder zonder mijn favoriete lasagna of biertje (dat hoeft gelukkig ook niet maar daar over een andere keer meer). Dat vond ik echt heel lastig in het begin.

Maar toen ik ging begrijpen hoe de koolhydraten van brood en aardappels werken in mijn lijf, dat ik dan weer op suikerverbranding over ga in plaats van op vetverbranding (waar ik al die tijd dan al hard voor heb gewerkt). Ook zorgt die hoeveelheid brood er voor dat ik na mijn lunch een dip heb waar je U tegen zegt (en die middag vervolgens één grote knokpartij is om niet een dutje te gaan doen) en heb ik de rest van die dag enorme cravings! Niet tof.. En alcohol werkt precies zo: alcohol zet ook je vetverbranding voor een paar dagen op pauze, ook al na 1 glas! Dus daardoor laat ik het nu wel élke dag iets alcoholisch te drinken. En met leuke etentjes of een terrasje sla ik een glaasje (of 2 of 3..) echt niet af.
 En nu ik weet en begrijp hoe energiedips en cravings ontstaan, snap ik mijn lijf veel beter en vind ik heel veel makkelijker om nee te zeggen tegen veel (echt niet alle!) verleidingen met als beloning: geen cravings meer, geen knokpartijen tegen slaap… heerlijk! Zo stabiel ben ik nog niet eerder geweest, veel meer een continue gevoel van energie! Yeahh! 😊

En daarom wil ik dat als wezenlijk onderdeel van mijn aanpak: ik wil zo graag dat mensen snappen hoe het werkt, want volgens mij als je het begrijpt, dan kan je er veel beter naar handelen en is het veel makkelijker vol te houden.
Maar wie weet ben ik wel gek en ben ik de enige die het allemaal zo nodig wil weten…  Of niet? Hoe is dit voor jou? Helpt het jou ook als je het snapt? Motiveert dat jou ook? Ik ben benieuwd!