Deze week had ik een cliënte, die heel erg stoeit met haar cyclus. En dat is nog een onderstatement. Ze heeft PDMM (dat staat voor Premenstrual Dysphoric Disorder) …) en in het kort gezegd lijkt dat op “PMS on steroids”. Ze voelt zich de helft van de tijd echt vreselijk (2 weken per maand dus), zowel fysiek maar nog meer mentaal. Al haar zelfvertrouwen vloeit uit haar weg, alles voelt als een persoonlijke aanval, ze wordt boos om alles en krijgt wat ze zelf ‘wurgneigingen’ noemt, is erg verdrietig en volledig niet meer haarzelf. En dat elke maand weer. Hoe heftig het voor haar is, blijkt wel als ik haar vraag hoe het zou zijn als dit er niet meer zou zijn. Ze schiet meteen vol en droomt van hoe het zou zijn om de hele maand gewoon energie te hebben, zichzelf te kunnen zijn en niet de behoefte voelen zich te verstoppen. Hoe het zou zijn als ze niet meer alles om haar cyclus heen hoeft te plannen, wat niet te doen is met zoveel slechte dagen. Wat me raakt, is dat ze er al zo lang mee stoeit, pas sinds kort weet dat dit PMDD is en tot mijn schrik, 5 tot 10% van alle menstruerende vrouwen hieraan lijdt. Merendeel van deze vrouwen lijdt hieraan zonder te beseffen dat dit PMDD is, en elke maand weer opnieuw door een hel gaan, jaar na jaar na jaar.

Deze extreme gevoeligheid in PMDD wordt veroorzaakt door een afwijkende respons van de hersenen op de hormoonfluctuaties. Deze emotionele rollercoaster is zelfs zo heftig dat 1 op de 3 vrouwen met deze aandoening een poging tot zelfdoding onderneemt. In sommige gevallen wordt er overgegaan tot een chemische of operationele ingreep die de hormoonhuishouding stopzet en dus de overgang meteen start. Maar wat misschien nog schrijnender is, is dat heel veel vrouwen hulp van een huisarts of gynaecoloog niet meer opzoeken, omdat enerzijds deze aandoening nog niet zo bekend is onder medici en anderzijds, ze zich niet gehoord voelen over hoe ingrijpend deze klachten zijn voor hun leven. Deze aandoening is van een heel andere orde dan PMS (waar het meestal voor wordt aangezien) en heeft ook een andere oorzaak. Daarnaast worden er vaak verkeerde diagnoses gesteld, zoals depressies of burn out, maar deze kloppen niet omdat de vrouwen zich de andere twee weken van hun cyclus prima voelen.

Wat ik voor mijn cliënte kan betekenen, gaan we nog ontdekken: verschillende mogelijkheden liggen er in ieder geval. 

Maar als ik iets van haar meekrijg in ons 1e gesprek, is het wel hoe belangrijk het is om er over te kunnen praten met iemand, met iemand die haar gelooft en met haar mee wil denken en het niet afdoet als een gevalletje PMS. Het geeft haar een stuk erkenning, het gevoel dat ze niet gek is en er niet alleen voor hoeft te staan.

Ken jij iemand met dit soort klachten of heb jij er zelf last van? Schroom dan niet om contact op te nemen. Dat kan via info@moniquevanholland.nl of bel me op 08500-41358. Ook kan je meteen een afspraak inplannen op deze website.

Laten we met zijn allen dit bespreekbaar en meer ruchtbaarheid aan geven, zodat meer vrouwen weten dat ze er niet alleen voor hoeven te staan!

Voor meer informatie kijk op https://www.verywellhealth.com/pmdd-causes-4122124

#pmdd #pmddwarrior #pmddawareness